Ta strona korzysta z plików Cookies. Zasady ich wykorzystania są opisane w naszej Polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć Cookies w przeglądarce.
Synek 5 lat stwierdzony mutyzm wybiórczy i asperger ogólnie dobrze funkcjonuje aż do tego momentu od miesiąca jego zachowanie się pogorszyło nie wiemy co robić jest agresywny bije wyzywa nie jest w stanie usiedzieć sekundy na krzesełku i się skupić na czymkolwiek nie można koło niego usiąść bo ciągle kogoś bije mówi brzydkie słowa może mogą państwo coś polecić mamy spotkanie w przedszkolu z psychologiem ale już nie wiemy jak do niego dotrzeć nie słucha się w ogóle jak coś się zakaże mu to od razu jest straszny płacz jak radzić sobie z agresją czy biciem nawet po twarzy czasami nerwy puszczają czy mamy to załatwiać krzykiem olewaniem czy jak brak sił
Miałam ten problem rok temu. I dokładnie z tym tematem szłam do psychologa. Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest Integracja Sensoryczna. Dziecko reguluje swoje emocje przez ruch. Wtedy psycholog podpowiedziała mi trampolinę taką pokojową, albo kokon wieszany do sufitu. Kupiłam to drugie. Bardzo pomogło. Dodatkowo dużo kojącego kontaktu dziecko-rodzic. Dla jednego dziecka to będzie przytulanie, dla innego gilgotki, albo przepychanki na dywanie. Ale nie jak już dziecko wybucha, tylko regularnie kilka razy dziennie właśnie po to by wybuchów było mniej. Drugą rzeczą jest spokój. Ale nie udawany, tylko zadbanie o siebie na tyle, by takie głupie zachowanie dziecka nas nie wyprowadzało z równowagi. Kontakt ze spokojnym dorosłym pomaga dziecku też się uspokoić. Trzecią jest zdecydowane i jak najmniej przemocowe stawianie granic. Dziecko bije, odsuwasz go od siebie i mówisz spokojnym zdecydowanym głosem że się nie zgadzasz. Że może uderzyć w ścianę/poduszkę/kanapę, a jeśli chce kontaktu z tobą, to może się przytulić. Jak wrzeszczy jesteś obok i spokojnie czekasz, aż przejdzie. Jak się uspokoi tłumaczysz jeszcze raz, bo dziecko w nerwach może nie słyszeć, nie przyjmować do siebie. Warto jest wziąć pod uwagę konsultację z psychologiem online: https://olgarymkiewicz.pl/oferta/psycholog/ Łap tutaj namiar