Ta strona korzysta z plików Cookies. Zasady ich wykorzystania są opisane w naszej Polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć Cookies w przeglądarce. |
|
Jogurt − składnik diety do „zadań specjalnych” podczas wiosennego przesilenia Przedwiośnie to czas budzenia się z zimowego letargu. Dużo łatwiej jednak zrzucić ciepłe kurtki i grube szaliki niż pozbyć się uczucia znużenia i zmęczenia, które jest niechcianym, za to częstym objawem po kilku miesiącach chłodów oraz niedostatku słońca. Warto pamiętać, że w walce z wiosennym przesileniem może nas wesprzeć nabiałowy produkt do „zadań specjalnych”, czyli… jogurt! Jego niezwykłe właściwości pomogą przywitać wiosnę w dobrej formie. Całą jesień i zimę tęsknimy do cieplejszych, słonecznych dni, a gdy nadchodzą, nierzadko brakuje nam siły, by w pełni się nimi cieszyć. Przedwiośnie witamy zmęczeni, osłabieni i senni. Co roku pogorszenie samopoczucia i brak sił witalnych składamy na karb wiosennego przesilenia. Tymczasem wcale nie jesteśmy skazani na pozimowy spadek kondycji. Często, aby poczuć się lepiej, wystarczy zmiana diety na lżejszą, bardziej urozmaiconą i odpowiednio zbilansowaną. Gra w biało-zielone Wiosna to najlepszy czas, żeby wziąć pod lupę jadłospis całej rodziny. Jeśli w zimie dominowały Jogurt naturalny sprawdzi się także w roli głównego bohatera wiosennych śniadań. Wymieszany Koktajl na koncentrację i odporność Remedium na wiosenne znużenie i spadek formy wcale nie trzeba szukać w aptece. Poradzą sobie Smaczny i prosty w przygotowaniu jogurtowy koktajl pomoże również uchronić się przed infekcjami, o które u progu wiosny nietrudno. O tej porze roku bowiem zmienna, kapryśna aura często wystawia na próbę naszą odporność. Aby ją wzmocnić, należy wraz z dietą dostarczać organizmowi odpowiednie ilości cynku, witaminy A, D oraz B12, które wspomagają pracę systemu immunologicznego, mobilizując go do walki z bakteriami i wirusami − mówi prof. Jastrzębska. Dobrym źródłem witamin oraz związków mineralnych, usprawniających funkcjonowanie układu odpornościowego, jest mleko i jego przetwory, w tym właśnie jogurt. Nie może go zabraknąć w naszym jadłospisie, jeśli chcemy przywitać wiosnę pełni sił i energii.
Komentarze na naszym forum |